Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanununa göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenleyen tesiste veya çevre yönetim hizmeti veren çevre danışmanlık firmasında çalışan görevlidir.
Çevre İzin ve Lisans başvuruları sanayi tesisleri adına çevre görevlisi veya çevre danışmanlık firması olarak yeterlik almış kuruluşlar ve kişiler tarafından yapılmaktadır.
Ülkemizde son derece dinamik olan Çevre Mevzuatı kapsamında yapılacak yanlış veya eksik uygulamaların sonucunda ağır idari ve adli yaptırımların bulunması, firmanızın bünyesinde gerekli personelin olmaması durumunda toplam 2 adet çevre görevlisi çalıştırılması zorunluluğu ve bu personeller için yıllık maliyetiniz de düşünüldüğünde, konusunda uzman ve tecrübeli çevre danışmanlık firması tarafından verilen hizmetin avantajları açık bir biçimde görülmektedir.
MESA MÜHENDİSLİK Çevre Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri, ilgili mevzuat kapsamında nitelikleri belirlenmiş, Bakanlık tarafından yapılan Çevre Görevlisi sınavında başarılı olarak Çevre Görevlisi Belgesine sahip, Çevre Mevzuatı ve uygulamaları konularında uzman ve tecrübeli geniş bir kadrodan oluşmaktadır.
Çevre İzni (E-izin) uygulamasının hukuki altyapısının 29 Nisan 2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik” oluşturmaktadır. Bu kapsamda Çevre İzni ve Lisansları için başvurular sanayi tesisleri adına çevre görevlisi veya çevre danışmanlık firması olarak yeterlik almış kuruluşlar ve kişiler tarafından yapılmaktadır.
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 4. Maddesi gereğince; Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer alan işletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisansı alması zorunludur.
Çevre Kanunu Uyarınca alınması gereken; emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren izin.
Çevre İzin ve Lisansı ile ilgili geçerlilik süresi 5 yıldır. Bir işletmede; Çevre İzin veya Çevre İzin ve Lisans şartlarında değişiklik olmaması durumunda, beş yıllık süre dolmadan üç ay önce yetkili merciye bu Yönetmeliğin 6. Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kurum kuruluşlar tarafından hazırlanan durum raporu ile belgenin yenilenmesi için başvuruda bulunulur.